Nederland heeft het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap in 2007 ondertekend, maar nog steeds niet geratificeerd. Dat betekent dat het in Nederland nog niet in werking is, en dat er nog altijd wetten en beleid van kracht kunnen zijn die op gespannen voet staan met dit verdrag. Op 21 januari stemde de Tweede Kamer in met het Verdrag; de hoop en verwachting is dat de Eerste Kamer snel zal volgen. Wat gaat ratificatie van het VN-verdrag in de praktijk betekenen?

Een gesprek met Conny Kooijman, directeur van LFB Nederland en beleidsondersteuner van Ieder(in), Henriëtte Sandvoort, ervaringsdeskundige trainer van de LFB en tevens lid van de programmacommissie van het ZonMw-programma Gewoon Bijzonder en Jeanet Wardenier, ervaringsdeskundig medewerker van de LFB Wolvega en van Coalitie voor Inclusie over de betekenis van het VN-Verdrag. 

‘De meeste kamerleden zeiden dat ze het VN-Verdrag belangrijk vonden, en dat het goed is als er beleid en wetten over worden gemaakt. Dat meenden ze ook wel, maar het waren toch verhalen van politici. Toen kamerlid Otwin van Dijk aan het woord kwam, merkte je ineens dat er iemand uit eigen ervaring sprak. Dan wordt het een verhaal over meedoen, en niet over wetten en regels. Dan zie je meteen hoe belangrijk ervaringsdeskundigheid is!’ (ZonMW digitale publicaties)

-> Lees meer